Question1: What is the role of an Electronics and Tele Communication Engineers in social life?

Answer: The engineer related to this field serves in: 

  • Industrial automation.
  • World wide Mobile Communication.
  • Health care/biomedical manufacturing industry.
  • Daily used consumer Electronics items like television, fridge, microwave, washing machine, A.C machine
  • Internet technology globally.
  • IT industry.
  • Power Electronics field.
  • Satellite communication.
  • Analog and digital communication.
  • Computer networking.
  • PC Hardware & maintainance.

Question 2: What is communication?

Answer:  It comes from a greek word “communico”. It means the mechanism of establishing connection in between two points. In communication a transmitter, receiver and connecting channel must be present so that information will be carried from one end to other.

Question 3: What is the advantage of digital communication over analog communication?

Answer:   

1. Simple and cost-effective for implementation.

2. High accuracy and noise immunity.

3. Highly secured communication so privacy is maintained.

4. Compatible with PC so error detection and correction is possible.

5. Transmission is possible to large distance without any error.

6. Minimum power requirement.

7. Digital information can be stored and compressed.

Question 4: What is the difference between communication and networking?

Answer:  In communication there should be a transmitter , receiver and connecting channel. Transmitter transmits  information either in analog or digital format and receiver receives it in that format.Here computer may be used or not.

             But in networking sharing of resources is done with the help of computer. In networking computer is mandatory but in communication computer is not mandatory.

Question 5: What is the difference between active and passive component?

Answer: 

Active component can generate power of its own it does not require any other external  power source. Example: DC Battery (It generates power of its own)

Passive component cannot generate power of its own as it requires any other external  power source to operate. Example: Resistor (It works when battery is connected with it).

Top 10 Questions For People Facing Interview in Electronics and Communication Engineering Jobs
Top 10 Questions For People Facing Interview in Electronics and Communication Engineering Jobs

Question 6: What is the difference between Unilateral and bilateral component?

ANSWER: 

Unilateral component is the component or device which allows current in only one  direction .   

Example: Diode (When it is forward biased it carries current but when it is reversed biased it   does not carries any current)

Bilateral component is the component or device which allows current in both directions .

Example: Resistor (It carries same current in both directions if the battery polarity is changed)

Question 7: What type of communication is used in Television?

ANSWER: In T.V Audio quality is done by Frequency Modulation as it is noise free.In T.V Video quality is done by Amplitude Modulation (Vestigial side band as slow graduation of signal is required).

Question 8: What is doping in semiconductor?

ANSWER: Deliberate addition of impurity atoms to a pure semiconductor is called doping. For an example: Doping concentration 103:1 means one  phosphorus atom  is added with 1000 pure silicon semiconductors.

Question 9: What is the function of chopper, inverter, rectifier and cycloconverter?

ANSWER:

Chopper converts continuous DC into discontinuous DC.

Inverter converts DC into AC.

Rectifier converts AC into DC.

Cycloconverter converts AC of one frequency to AC of another frequency.

Question 10: What is the function of a filter?

ANSWER: It is a frequency selective network which allows a particular band of frequencies and rejects another particular band of frequencies. Depending upon the frequency it is divided into Low pass filter (passes low frequency), High pass filter (passes high frequency), Bandpass filter(passes a band of frequency),Band reject filter (rejects a band of frequency).